Elementele care compun „starea civilă” a unei persoane fizice pornesc de la certificatul de naștere (cu date despre părinți), continuă cu informații despre familie (căsătorit, divorțat, văduv) și se sfârșesc la finalul vieții, odată cu înregistrarea decesului.
Compartimentul de Stare Civilă întocmește la cerere sau din oficiu toate aceste acte de naștere, de căsătorie și de deces.
Principalele responsabilități
- Oficiază căsătorii la sediul Primăriei Comunei Berca;
- Primește cererile de divorţ pe cale administrativă, semnate personal de către ambii soţi. Se vor adresa Primăriei Comunei Berca persoanele care fie au ultima locuință pe raza comunei Berca, fie s-au căsătorit și au în păstrare actul de căsătorie în comuna Berca. Compartimentul de Stare Civilă înregistrează cererile de divorţ în Registrul de intrare-ieşire al cererilor de divorţ şi acordă soţilor un termen de 30 de zile calendaristice, pentru eventuala retragere a acestora;
- Constată desfacerea căsătoriei prin acordul părţilor și eliberează certificatul de divorţ;
- Înregistrează decesul persoanelor care decedează pe raza comunei Berca și întocmește certificatul de deces;
- Atribuie codul numeric personal, pe baza listelor de coduri precalculate, pe care le arhivează şi le păstrează în condiţii depline de securitate;
- Primeşte cererile şi efectuează verificări cu privire la schimbarea numelui pe cale administrativă;
- Efectuează activităţi de transcriere şi rectificare de acte de stare civilă pe cale administrativă;
- Se îngrijeşte de reconstituirea prin copiere a registrelor de stare civilă pierdute ori distruse – parţial sau total – după exemplarul existent, certificând exactitatea datelor înscrise;
- La cererea autorităților, eliberează extrase de pe actele de stare civilă, precum și dovezi privind înregistrarea unui act de stare civilă, la cererea persoanelor fizice.
Cine poate ridica actele în original de la Starea Civilă
Certificatele de naștere și de căsătorie se eliberează numai titularilor sau reprezentanților legali ai acestora. Certificatele de deces se eliberează membrilor familiei sau altor persoane îndreptățite.
Certificatele de stare civilă se pot ridica și prin împuternicit, cu procură specială. De asemenea, cei cu domiciliul sau reședința în străinătate pot solicita procurarea certificatelor și pe cale diplomatică. Certificatele de stare civilă eliberate în România sunt valabile și în străinătate.
Certificatele se pot solicita și prin intermediul primăriei de domiciliu
Puteți solicita eliberarea certificatelor de stare civilă atât la primăria unde au fost înregistrate, cât și la primăria locului actual de domiciliu, dacă în prezent locuiți în altă localitate. Aceasta din urmă le va solicita, în termen de 3 zile, primăriei care are în păstrare registrele și, când le va primi, vi le va înmâna, astfel încât să nu fie nevoie să vă deplasați în afara localității.
În situația în care exemplarul original al actului de stare civilă lipsește, ori a fost predat Arhivelor Naționale, serviciul public comunitar local de evidență a persoanelor sau primăria competentă, care primește cererea, solicită extras de pe respectivul act pe baza căruia se eliberează certificatul de stare civilă.
Aveți nevoie de un act de identitate valabil
Certificatele de stare civilă se eliberează numai cetățenilor care prezintă un act de identitate valabil. Acesta poate fi:
- Buletinul, cartea de identitate sau cartea de identitate provizorie (pentru cetățenii cu domiciliul în țară);
- Pașaportul (pentru cetățenii cu domiciliul în străinătate, cetățenii străini și apatrizi, care au acte înregistrate în țară);
- Carnetul de identitate și legitimația provizorie (pentru cetățenii străini cu domiciliul sau reședința în România).
Certificatul de naștere se eliberează conform actului din Registrul de Nașteri. Tot pe baza acestui act veți putea solicita de nenumărate ori, de-a lungul vieții, duplicate ale certificatului de naștere. Până la vârsta de 14 ani, duplicatele se solicită de către părinți, iar după 14 ani de către titular.
Unde înregistrați nașterea?
Nașterea se înregistrează la Serviciul/Compartimentul de Stare Civilă al primăriei pe raza căreia s-a născut copilul.
Termenul pentru declararea și înregistrarea nașterii copilului
- În 30 de zile calendaristice de la data nașterii copilului, pentru copilul născut viu și aflat în viață;
- În maximum 3 zile, pentru copilul născut mort;
- În maximum 24 de ore de la data decesului, pentru copilul născut viu, dar decedat în decursul a 15 zile de la naștere;
- În maximum 30 de zile, pentru copilul găsit sau părăsit de mamă în spital.
Înregistrarea tardivă a nașterii
- Întârziere până într-un an. Dacă se depășește termenul standard, părintele va trebui să facă o cerere pentru înregistrarea tardivă a nașterii, pe care o depune la Serviciul/Compartimentul de Stare Civilă de pe raza spitalului la care s-a născut copilul. O întârziere de până într-un an este mai simplu de gestionat. În acest caz, cererea se va aproba de către primar, în termen de 30 de zile de la depunere.
- Întârziere mai mare de un an. Când nașterea copilului este declarată cu o întârziere mai mare de un an, trebuie să mergeți la Oficiul de Stare Civilă pe raza căruia s-a născut copilul, unde veți primi toate informațiile legate de documentele pe care trebuie să le prezentați.
Acte necesare pentru înregistrarea nașterii
- Pentru copii născuți din părinți căsătoriți
- Certificat medical constatator al nașterii, cu ștampila spitalului, parafa și semnătura medicului – în original;
- Cărți de identitate soț / soție (pentru cetățenii români) sau pașapoarte și permise de ședere (în cazul cetățenilor străini) – obligatoriu în original;
- Certificat de căsătorie – în original.
- Declarație scrisă, semnată de ambii părinți în fața ofițerului de stare civilă sau a notarului public, privind numele de familie al copilului (în situația în care părinții au nume de familie diferite după căsătorie) sau a prenumelui copilului (în cazul în care există neconcordanță între prenumele trecut în certificatul medical constatator și declarația verbală a declarantului).
Pentru copii născuți din părinți necăsătoriți
Este necesară prezența ambilor părinți la Serviciul de Stare Civilă, pentru înregistrarea nașterii. Aveți nevoie de:
- Certificat medical constatator al nașterii, cu ștampila spitalului, parafa și semnătura medicului – în original;
- Cărți de identitate și certificatele de naștere ale mamei / tatălui – în original;
- Sentința sau certificatul de divorț, în cazul mamei divorțate. Dacă mama are mai puțin de 6 luni de la divorț și naște în acest timp, copilul se înregistrează cu datele fostului soț. În cazul în care, în urma testului ADN, se constată că tatăl copilului nu este fostul soț, se va face tăgada paternității la instanța judecătoriei de domiciliu a tatălui.
- În cazul mamelor minore, este necesară prezența unuia dintre părinții acesteia, cu cartea de identitate și certificate de stare civilă (de naștere sau căsătorie) în original;
Situații particulare
Copil născut din părinți căsătoriți, dar cu nume diferite
Atunci când veniți la starea civilă pentru înregistrarea nașterii, este nevoie de prezența ambilor părinți sau de o declarație notarială, dată de ambii părinți, cu privire la numele de familie pe care au decis să-l poarte copilul.
Copil născut din părinți minori
Nașterea bebelușului se declară doar de către mamă, asistată de unul dintre părinți/tutore, urmând ca recunoașterea paternității să fie făcută atunci când tatăl împlinește 18 ani.
Actele necesare la înregistrarea nașterii sunt aceleași cu situația unui copil născut în afara căsătoriei.
Înregistrarea adopției
Adopția unui copil se înregistrează la Starea Civilă din cadrul SPCLEP (Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor), unde părinții adoptatori au domiciliul.
Odată cu adopția, copilului i se va schimba certificatul de naștere. Astfel, se anulează certificatul anterior și se completează unul nou, pe baza actului unic din Registrul de Nașteri. Noul certificat va păstra, ca informație, locul de naștere al copilului.
Acte necesare la înregistrarea adopției
- Sentința judecătorească definitivă, în copie legalizată de către instanța care a pronunțat-o;
- Certificatul de naștere al adoptatului, emis inițial (original);
- Certificatul de căsătorie al adoptatorilor (copie și original);
- Actele de identitate ale adoptatorilor și ale adoptatului, dacă este cazul.
Căsătoria între doi cetățeni români, pe pași
Pasul 1: declarația de căsătorie
Această declarație se depune personal de către viitorii soți, în scris, la primăria locului de domiciliu sau de reședință al unuia dintre ei.
Pasul 2: depunerea actelor
Odată cu declarația de căsătorie, viitorii soți vor prezenta următoarele documente:
- Actul de identitate;
- Certificatul de naștere (în original);
- Certificatul medical privind starea sănătății, valabil 30 de zile de la data emiterii. Acest așa-numit „certificat prenupțial” se obține de la medicul de familie și are valabilitate de 30 de zile. El trebuie să cuprindă mențiunea expresă că persoana se poate căsători;
- DUPĂ CAZ, acte din care să rezulte desfacerea căsătoriei anterioare (de exemplu, certificatul de deces al fostului soț, sentința de divorț rămasă definitivă și irevocabilă etc.) – în original;
- DUPĂ CAZ, convenția matrimonială autentificată la notar;
- În cazul existenței unor impedimente ce țin de condițiile de rudenie sau de adopție, prevăzute de art. 274, alin. (2) și (3) din Legea 287/2009, e nevoie de încuviințarea instanței de tutelă, de la domiciliul persoanei;
- În cazul existenței unor impedimente de vârstă, conform Legii nr. 287/2009, art. 272 alin. (2), e nevoie de avizul medical, dovada încuviințării părinților ori a tutorelui și autorizarea instanței de tutelă de la domiciliul minorului, pentru încheierea căsătoriei.
Pasul 3: anunțarea publică a căsătoriei
În aceeași zi cu primirea declarației de căsătorie și a actelor, ofițerul de stare civilă dispune publicarea unui anunț de căsătorie, prin afișarea lui într-un loc special amenajat, la sediul Stării Civile și pe site-ul instituției.
Orice persoană poate face „opunere la căsătorie”, dacă există o piedică legală, ori dacă alte cerințe ale legii nu sunt îndeplinite. Opunerea la căsătorie se face în scris, cu prezentarea dovezilor.
Pasul 4: cununia civilă
Căsătoria se încheie începând cu a 11-a zi de la depunerea declarației de căsătorie, dar nu mai târziu de a 30-a zi.
Încheierea căsătoriei înainte de împlinirea celei de-a 11-a zi se face numai pentru motive temeinice, dovedite cu documente justificative, cu încuviințarea primarului unității administrativ-teritoriale unde urmează a se încheia căsătoria. Spre exemplu, constituie motiv temeinic grăbirea datei dorința de a oficia căsătoria înainte de nașterea unui copil.
În situația în care, până la data oficierii căsătoriei (inclusiv), viitorii soți doresc să modifice declarația inițială cu privire la numele de familie și/sau regimul matrimonial, aceștia trebuie să depună o nouă declarație de căsătorie, pentru care curge un nou termen de publicitate de la data depunerii.
La încheierea căsătoriei, viitorii soți vor declara, în fața ofițerului de stare civilă, numele pe care au convenit să-l poarte de acum încolo. Ei pot să-și păstreze numele de familie purtat înainte de căsătorie, să ia numele unuia sau altuia dintre ei sau să își reunească numele, în ordinea pe care o doresc.
Pasul 5: obținerea certificatului de căsătorie
Căsătoria dintre două persoane se dovedește numai prin certificatul de căsătorie, eliberat pe baza actului întocmit în registrul actelor de stare civilă, la data oficierii căsătoriei.
Oficierea căsătoriei realizează doar la sediul primăriei din strada 1 Decembrie, nr. 71 (CASA DE CULTURĂ – BERCA), după următorul program:
Luni – Joi: 10.00 – 16.00;
Vineri: 10.00 – 13.00;
Sâmbătă: 10.00 – 14.00;
Duminică: 10.00 – 13.00.
În zilele libere sau de sărbători legale stabilite prin Hotărâre de Guvern sau în zilele de repaus săptămânal conform legii, care preced și/sau succed zilelor libere sau zilelor nelucrătoare de sărbătoare legală, nu se oficiază căsătorii!
Căsătoria cu un cetățean strain
În acest caz, actele pe care trebuie să le depuneți pentru înregistrarea căsătoriei sunt următoarele:
- Acte de identitate, în original: (CI pentru cetățeanul român) și pașaport (cu viză, după caz), permis de ședere etc. (pentru cetățeanul străin) – valabile atât la depunerea dosarului, cât și la oficierea căsătoriei;
- Certificate de naștere ale ambilor parteneri, în original. Certificatul soțului străin va fi tradus și legalizat în România, cu apostilă sau supralegalizat, după caz. Sau extras multilingv de naștere eliberat în baza Convenției de la Viena (pentru statele semnatare ale Convenției de la Viena) – în original;
- Sentință de divorț sau certificat de deces, fiecare cu apostilă sau supralegalizat, apoi tradus și legalizat în România (după caz);
- Documente eliberate de autoritățile competente ale statului de cetățenie, din care să rezulte că cetățeanul străin îndeplinește condițiile de fond cerute de legea sa națională și nu există impedimente pentru încheierea căsătoriei. Documentele trebuie să fie datate recent (maximum 3 luni de la emitere, ori care au prevăzut în conținut termenul de valabilitate), să aibă apostilă sau să fie supralegalizate, apoi traduse și legazilate în România, după caz;
- Cetățenii statelor cu care România a încheiat tratate/convenții/acorduri de asistență juridică în materie civilă și de dreptul familiei vor prezenta documente eliberate de autoritățile competente din țările respective – traduse şi legalizate (după caz);
- Declarație notarială dată pe propria răspundere, din care să rezulte că viitorul soț, cetățean străin, apatrid sau beneficiar al unei forme de protecție internațională în România, nu este căsătorit și îndeplinește condițiile de fond cerute de legea sa națională pentru încheierea căsătoriei în România. Pentru apatrizi, legea națională este legea statului în care își au domiciliul sau reședința.
- Declaraţie notarială în România, din care să rezulte numele după căsătorie și că se îndeplinesc conditiile de fond cerute de legea română şi nu există nici un impediment pentru încheierea căsătoriei în România.
Certificate medicale prenupțiale, eliberate de medicul de familie. Acestea sunt valabile 30 de zile. Oficierea căsătoriei se face în a 11-a zi de la depunerea dosarului complet.
Va rugam sa accesati urmatorul link pentru mai multe detalii Publicarea declarațiilor de căsătorie
Înregistrarea decesului unei persoane și întocmirea certificatului de deces se face la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor sau la primăria PE A CĂREI RAZĂ S-A PRODUS DECESUL.
În cât timp trebuie declarat decesul
Declararea decesului se face în termen de 3 zile de la data încetării din viață a persoanei. Acest termen cuprinde atât ziua în care s-a produs decesul, cât şi ziua în care se face declaraţia. Dacă se depășește acest termen, întocmirea actului de deces se va putea face doar cu aprobarea Parchetului.
Când decesul survine în urma unei sinucideri, a unui accident sau din alte cauze violente, precum și în cazul găsirii cadavrului, declarația se face în termen de 48 de ore de la constatarea tragediei. În astfel de cazuri este necesară dovada eliberată de Poliţie sau de Parchet, din care să rezulte că una dintre aceste autorităţi a fost sesizată despre deces.
Dacă un bebeluș născut viu a decedat înainte ca părinții lui să-i declare nașterea și să-i obțină certificatul de naștere, ofițerul de stare civilă va întocmi mai întâi actul de naștere și apoi pe cel de deces.
Cine trebuie să declare decesul
Decesul unei persoane se declară verbal de către membrii familiei sale, ori, în lipsa acestora, se declară fie de către medicul din spitalul unde a murit, fie de orice altă persoană îndreptățită, care a luat cunoştinţă despre deces.
Acte necesare pentru obținerea certificatului de deces
Odată cu declarația de deces, rudele decedatului trebuie să depună următoarele acte:
- Certificatul medical constatator al decesului, semnat de medicul sau de personalul sanitar care a făcut constatarea;
- Certificatul de naştere al decedatului şi, după caz, cel de căsătorie;
- Actul de identitate al decedatului sau, în lipsa acestuia, declaraţie scrisă în care se precizează motivul neprezentării lui şi datele de stare civilă ale decedatului;
- Livretul militar sau adeverinţa de recrutare, după caz, pentru persoanele supuse obligaţiilor militare;
- Paşaportul, carnetul de identitate sau legitimaţia provizorie, dacă decedatul este cetățean străin;
- Dovada eliberată de Poliţie sau de Parchet din care să rezulte că una dintre aceste autorităţi a fost sesizată despre deces (în caz de sinucidere, accident, moarte violentă, precum şi cazul găsirii unui cadavru);
- Dovada eliberată de Parchet, în cazul în care decesul nu a fost declarat şi înregistrat în termenele legale;
- Hotărârea judecătorească de declarare a decesului rămasă definitivă şi irevocabilă, în cazul persoanelor pentru care s-a declarat în instanță dispariţia;
- Copie după actul de identitate al declarantului.
- Acte doveditoare gradului de rudenie (certificat de naștere, căsătorie, testament, contract de vânzare cumpărare.
În cazul în care declarantul nu poate prezenta toate actele de mai sus, va depune în scris motivul neprezentării lor și datele de stare civilă ale decedatului.
Întocmirea actului de deces în baza unei hotărâri judecătorești definitive se face din oficiu sau la cererea unei persoane interesate, la Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor de la:
- Locul de naștere sau domiciliul decedatului
- Domiciliul persoanei care a solicitat declararea judecătorească a morții, în situația în care locul nașterii și domiciliul decedatului nu sunt cunoscute.
După întocmirea certificatului de deces, ofițerul de stare civilă eliberează rudei care a declarat decesul o adeverință de înhumare sau de incinerare a cadavrului. Această adeverință se eliberează într-un singur exemplar.
Dacă decesul cetățeanului român s-a produs și s-a înregistrat în străinătate, adeverința de înhumare/incinerare se eliberează de la Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor sau de la primăria pe a cărei rază urmează să se facă înmormântarea. Adeverința se întocmește pe baza certificatului de deces eliberat de autoritățile străine, în traducere legalizată.
Începând cu data de 15 ianuarie 2025, oficierea căsătoriilor se va realiza doar la sediul primăriei din strada 1 Decembrie, nr. 71 (CASA DE CULTURĂ – BERCA), după următorul program:
Luni – Joi: 10.00 – 16.00;
Vineri: 10.00 – 13.00;
Sâmbătă: 10.00 – 14.00;
Duminică: 10.00 – 13.00.
În zilele libere sau de sărbători legale stabilite prin Hotărâre de Guvern sau în zilele de repaus săptămânal conform legii, care preced și/sau succed zilelor libere sau zilelor nelucrătoare de sărbătoare legală, nu se oficiază căsătorii!
Începând cu luna ianuarie 2025 a intrat în funcțiune ”Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă” – S.I.I.E.A.S.C., care nu mai permite înregistrarea actelor de căsătorie în altă locație decât acolo unde sunt montate echipamentele necesare funcționării S.I.I.E.A.S.C.